Παναγιώτης Πικραμμένος

Παναγιώτης Πικραμμένος

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1945 στην Αθήνα, με ρίζες από παλαιές οικογένειες των Πατρών.

Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και το 1963 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1968, έχοντας ολοκληρώσει και την στρατιωτική του θητεία. Από το 1969 έως το 1973 δικηγόρησε στην Αθήνα και το Λονδίνο, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Το 1974 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Paris II).

Η δικαστική του καριέρα άρχισε στις 5 Ιουνίου 1976, όταν, κατόπιν διαγωνισμού, διορίστηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου. Τη διετία 1988-1989, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Paris II).

Την διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε θέματα Δημοσίου Δικαίου. Το 1993 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας και το 2007 σε Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, υπηρέτησε ως Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών από το 2005 έως το 2009. Την 1η Ιουλίου 2009 επελέγη στην θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατά την διάρκεια της θητείας του υπήρξε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπό την προεδρία του έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας.

Διετέλεσε επίσης μέλος και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) αλλά και πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Στις 16 Μαΐου 2012, ο Παναγιώτης Πικραμμένος ορκίστηκε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, στις 17 Ιουνίου 2012.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα την 30η Ιουνίου του 2012, λόγω συνταξιοδότησης.

Γνωρίζει άριστα τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά).

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νομικής Σχολής του University of Plymouth.

Το 2013 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του δραστηριότητας, είναι μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη, Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ “Κίνηση Πολιτών για μία Ανοιχτή Κοινωνία” και επίτιμο Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι παντρεμένος με την Αθηνά Νούτσου και έχουν μία κόρη, την Καρολίνα.